{ "title": "Bölge İdare Mahkemesi Görevleri", "image": "https://www.gorev.gen.tr/images/Bolge-Idare-Mahkemesi-Gorevleri-13212.jpg", "date": "21.01.2024 16:22:02", "author": "Selen Karadeniz", "article": [ { "article": "Bölge idare mahkemesi görevleri, bölge idare mahkemesi ilk derece mahkemesi değildir. Bu nedenle bu mahkemelerde doğrudan dava açılamaz. Bölge idare mahkemeleri İdare Yargı Usulleri Kanununda (İYUK) sayılmış olan mahkeme kararlarına karşı ya da idare ve vergi mahkemelerinde hâkim tarafından verilen kararlara karşı itiraz yoluna gidilebilen bir yargı mercidir. Bunun dışında yargı çevresinde bulunan idare ve vergi mahkemelerinin arasındaki görev ve yetki uyuşmazlıkları bölge idare mahkemesi görevleri arasında bulunur. Bunları kesin karar bağlama, yürütmeyi durdurma kararlarına yapılan itirazları sonuçlandırma bu mahkemelerin görevleri arasındadır.

Bölge idare mahkemesi görevleri ve yetki alanı

Bölge idare mahkemelerine 4483 sayılı Memurlar ve diğer kamu görevlerinin yargılanması hakkındaki. Kanunun 9. Madde gereğince soruşturma izni verilmesi, bunlara ilişkin olan bazı kararlara yapılan itirazları inceleme, aynı zamanda karara bağlama yetkisi tanınmıştır.

06.01.1982 tarihli 2576 sayılı. Kanunla bölge idare mahkemeleri, vergi mahkemeleri, idare mahkemeleri kuruluşu ve görevleri düzenlemiş ve bölge idare mahkemeleri kurulmuştur. Bu kanunun birinci maddesine göre; bölge idare mahkemeleri vergi ve idare mahkemeleri kendilerine kanunla verilen görevleri yerine getirmek için kurulan genel görevli bağımsız mahkemeler olarak görev yaparlar. Bölge idare mahkemeleri de vergi ve idare mahkemeleri gibi bölgenin iş hacmine, coğrafi durumuna göre Adalet Bakanlığı tarafından kurulur, yargı çevresi tespit edilir. Yoğun olan bölgelerde birden fazla mahkeme kurulabilir. Bölge idare mahkemelerinin kuruluş aşamasında ve yargı çevresinin neresi olacağının belirlenmesi için Maliye, İçişleri Bakanlıkları, Gümrük ve Tekel Bakanlığının da görüşleri alınmaktadır. Yine bu mahkemelerin kaldırılması ya da yargı çevrelerinin değişiminde de aynı bakanlıkların görüşleri alınır. Yargı çevresi içinde birden fazla bölge idare mahkemesi kurulursa, mahkemeler arasında iş bölümü hakimler ve savcılar yüksek kurulu tarafından tespit edilir.

Bölge idare mahkemesi iki üye ve bölge idare mahkemesi başkanından oluşur. Başkan ve üyeler hakimler ve savcılar yüksek kurulu tarafından atanır. Bölge idare mahkemesi görevleri gerektiği takdirde birden fazla kurulla birlikte yerine getirilir. Kurulların iş bölümü, oluşturulması, başkanın tespiti yine hakimler ve savcılar yüksek kurulu tarafından belirlenir. Kanuni sebeplerle başkanın yokluğunda ise en kıdemli üye başkana vekalet eder. Üye eksikliğinde ise bölge idare mahkemesi hakimleri içindeki en kıdemli üye onu temsil eder.
" } ] }