{ "title": "Beyincik Görevleri", "image": "https://www.gorev.gen.tr/images/Beyincik-Gorevleri-24866.jpg", "date": "19.01.2024 20:12:45", "author": "Yücel", "article": [ { "article": "Beyincik görevleri, Tıptaserebellumolarak adlandırılan beyincik, beynin ikinci büyük yapısı ile oldukça önemli bir görevi vardır. Beyinciğin dış kısmı gri maddeden, iç kısmı ise ak maddeden oluşmuş olup beyinde olduğu beyincikte gibi iki yarı küreden meydana gelmiştir. Beyincik Hareket edebilen bütün omurgalılarda bulunmaktadır. Beyincik yer bakımından beynin alt tarafında yumru bir şekilde bulunan ve ortalama ağırlığı 150 gram kadar olan, ön tarafında omurilik soğanı, alt tarafında ise omuriliğin başlangıç omurları bulunur. Beyincik sinir sisteminde içerisinde denge unsuru oluşturan en önemli sinir merkezlerinden birisidir ve bu görevi de iç kulakta salyangoz denilen bölgede bulunan denge sinirleri birlikte yerine getirir. Beyincik her ne kadar işlevsel olarak fazla bir fonksiyon içermese de yaşamımızda oldukça hayati bir öneme sahiptir. Beyincik herhangi bir hastalık nedeni ile işlevsel faaliyetlerinden birisini yapamayacak duruma gelmesi halinde, tıpta beyincik felci olarak tanımlanan hastalıklar ortaya çıkmaktadır. Beyincik herhangi bir nedenle görevlerini yerine getirmez duruma gelmesi halinde kişi denge sağlama işlevi ortadan kalkacağından dolayı, ayakta durması gerekirken durumlarda dengede sağlayamaması nedeniyle ayakta durması imkânsız hale gelecektir.

Beyincik görevleri nelerdir?

Beyincik, hareket düzenleme ve denge merkezi olup, istemli ve istem dışı kas hareketlerinin eş güdümlü faaliyetlerinden sorumludur. Duyu organından özellikle de iç kulakta bulunan salyangozdan, eklemlerde bulunan tendonlar ve kaslardaki sinir uçlarından gelen uyarılar ilk olarak beyinciğe ulaşır. Vücudun duruş pozisyonu iskelet kaslarının kasılma derecesini düzenleyerek vücudun istenilen seviyede durmasını sağlar. Duyu organlarından ve beyinden gelen tüm sinyaller beyincikte toplanarak, gelen emirleri kaslara iletir.
Beyincik sinir sisteminin en önemli organlarından birisidir ve birçok sıvı salgılamaktadır ve hayati işlevleri bakımından salgıladığı bu sıvıları sürekli olarak salgılamak zorundadır. İşlevsel bakımdan salgılanan bu sıvılar herhangi bir nedenle kesintiye uğraması veya tamamen durması durumunda fonksiyonları yerine getirmez. Beyinciğin sağlıklı çalışması ve işlevlerini yerine getirebilmesi için kişinin uygulaması gereken bazı uygulamalar vardır ve bunların başında düzenli ve yeterli miktarda uyku gelmektedir. Diğer bir hususta Kişi sürekli olarak hareket halinde bulunmasa bile belirli bir pozisyonda durmaktan kaçınmalı, kısa süreli de olsa hareket etmelidir.
" } ] }