{ "title": "Beyin Görevleri", "image": "https://www.gorev.gen.tr/images/Beyin-Gorevleri-75259.jpg", "date": "21.01.2024 08:53:21", "author": "ufuk engin kulak", "article": [ { "article": "
Beyin Görevleri: başında, beyinin insan sinir sisteminin komuta merkezi olması gelmektedir. Duyusal organlardan girdi alır ve kaslara çıktı gönderir. İnsan beyni diğer memeli canlıların beyin yapısı ile aynı temel yapıdadır ancak vücut büyüklüğüne göre daha büyüktür. Tüm omurgalı beyinlerde olduğu gibi, insan beyni ön beyin, orta beyin ve arka beyin olmak üzere üç ana bölümden oluşur. Bu bölümlerin her biri ventriküller adı verilen sıvı dolu boşluklar içermektedir. Beyin vücudun en karmaşık ve enerji gerektiren organıdır ve diğer organlara göre iki kat enerji gerektirir. Bunun nedeni yapısında bulunan nöronlar ve sinir hücreleri bakımından zengin olması nedeni iledir. Bu hücreler işlev görmek, özel enzim ve protein üretmek için enerji harcamaktadırlar.

Beyinin fizyolojik görevi, vücudun geri kalan kısmından bilgi alıp, bu bilgiyi yorumlayarak vücudun buna yanıt vermesi prensibine dayanmaktadır. Beynin yorumladığı girdi türleri arasında koku, ışık, sesler ve ağrı bulunur. Beyin aynı zamanda nefes alma, kan basıncını koruma ve hormon salgılama gibi organları kontrol eden hayati işlemlerin gerçekleşmesine yardımcı olmaktadır. Beyin bölümlere ayrılmıştır ve bu bölümlerin her biri beynin genel işlevinin yerine getirilmesinden sorumludur.

Beyin Lobları (Alt Parçaları) ve Görevleri

Beyin, loblar olarak adlandırılan bölümlere ayrılır ve her bir bölümün beynin genel görevlerine yardımcı olan fonksiyonları bulunmaktadır. Bu lobların her birinin görevlerini aşağıdaki şekilde özetleyebiliriz;
Yukarıda bahsedilen beynin ilgili kısımlarının her biri, beynin genel işlevinin belirli bölümlerinden sorumludur. Aynı görev için farklı alanlar genelde sorumluluğu paylaşır. Beyin dıştan birkaç savunma katmanı tarafından hasardan korunur. En dışta kafatası kemikleri bulunur. Kafatasının altında, meninksler, beyin ve omirilik çevreleyen sağlam bir zar tabakası bulunmaktadır.
" } ] }