{ "title": "Beyin Görevi", "image": "https://www.gorev.gen.tr/images/Beyin-Gorevi-99975.jpg", "date": "19.01.2024 20:32:53", "author": "İshak YILMAZ", "article": [ { "article": "Beyin görevi; Beyin: Sinir sisteminin merkezi olarak kabul edilen organdır. Bütün omurgalılar beyne sahiptir. Beyin, kafanın üst bölümünde yerleşen ve iki yarım yuvar biçiminde şekil alan, organizmanın görevini yerine getirmek için denetleyen, bilinç merkezi olan girintili çıkıntılı organımızdır. İnsanı diğer canlılardan ayıran en önemli özellik \"beyin\"dir. Üst ana kısma on beyin, arka kısma beyincik adı verilmektedir.

Vücudumuzda nereye dokunulduğunu beyin sayesinde bilmekteyiz. Vücudumuzda dengeyi sağlayan beyinciktir. Omuriliğin beyne kadar giden kısmına soğancık denilmektedir. Soğancık omurilikten gelen duyuları taşır.

Beyin kanaması, beyni besleyen damarlardan dışarıya kan sızmasından dolayı kanla beslenen bölgenin çalışamaz hale gelmesine verilen bir ifadedir. Yüksek tansiyon hastalarında çok sık rastlanan bir durumdur.

Beyin küçülmesi, genellikle yaşlılarda görülen ve halk dilinde bunama adı verilen bir tabirdir. Tıp dilinde demans denilen beyin küçülmesi yaş ilerledikçe ortaya çıkabilmektedir.

Beyin iltihabı: Merkezi sinir sisteminde virüslerden kaynaklanan hastalığa verilen addır.

Beyin travması: Kafatasının kırılması veya zedelenmesi sonucu beyin dokusunda görülen zedelenmeye verilen bir ifadedir.

Beyin tümörleri: Lafa boşluğunda beynin çeşitli yerlerinde meydana gelen urlara verilen addır.

Beynin sağ ve sol tarafı: Beynin sol tarafı, konuşma, işlem yapma gibi faaliyetleri gerçekleştirir. Beynin sağ tarafı ise resim yapma, müzik dinleme gibi faaliyetlerin gerçekleşmesini sağlar. Beyin oksijensizliğe en duyarlı organdır.

Beynin görevleri
" } ] }