{ "title": "Besin İçerikleri ve Görevleri", "image": "https://www.gorev.gen.tr/images/Besin-Icerikleri-Ve-Gorevleri-88617.png", "date": "21.01.2024 18:02:36", "author": "dudu yıldız", "article": [ { "article": "Besin içerikleri ve görevleri, Tükettiğimiz besinlerin içinde vücudumuz için gerekli karbonhidrat, yağ, protein gibi besinlerin içerisinde bulunan bu maddeler sayesinde vücudumuzun gerekli şekilde çalışması desteklenir. Bunlar sayesinde vücudumuzun belirli görevleri yerine getirmesine yardımcı olunur. Yediğimiz hangi besin içerisinde hangi içerik var gerekli bilgileri sizlerle paylaşalım. Bazı besinler içerisine tentürdiyot damlatılarak karbonhidrat içeriği bulunan besinlerin mavi renk dönüştüğü görülmüştür. Bazı gıdalara ise nitrik asit damlatılması sonucunda protein içeren besinlerin sarı renk aldığı, bazı gıdaların ise kâğıda sürtülmesi ile yarı saydam leke ortaya çıkarak besin içerisinde yağ içerdiğini gösterir.

Başlıca besin grupları ve görevleri nelerdir?

Karbonhidratlar, vücudun yaptığı her hareket için enerjiye ihtiyaç duyduğu bir gerçektir. Koşma esnasında, konuşurken, düşünme aşamasında ve hatta yemek yerken bile enerjiye ihtiyaç duyarız. Karbonhidratların vücut içerisinde temel görevi vücudun ihtiyacı olan enerjiyi almasıdır. Tahıllı yiyecekler, elma, makarna, hamur işleri, pirinç, patates, şeker pancarı, havuç ve buna benzer gıdalarda bol miktarda karbonhidrat içeriği bulunur. Özellikle fazla enerjiye ihtiyacı olan sporcuların gerekli şekilde karbonhidratlı besinler tüketmesi gerekir. Besin içerikleri ve görevleri içerisinde karbonhidratlı yiyecekler sayesinde enerjiye gereksinimleri tükettikleri bu gıdalardan elde edilir.

Proteinler, vücudumuz için önemli olan maddeler içinde yerini alır. Vücudun kendisini onarması ve gelişmesi için proteinlere ihtiyaç vardır. İnsan bedeninin yapı taşı proteinlerdir. Kasların, kemiklerin, tırnaklarımızın, saçların yapısında gerekli miktarda protein bulunması gerekir. Proteinlerin vücuda alınması için süt ürünleri, balık, yumurta, et, tavuk eti, bazı sebzelerin tüketilmesi gerekir.

Yağlar, karbonhidratlardan daha fazla enerji alınması yağlar ile sağlanır. Sindirimi zor olmasına karşın enerji bakımından yüksektir. Bedenin enerjiye ihtiyaç duymadığı zamanlarda yağlar vücutta depo edilir. Depolanan yağlar vücudun sıcak olmasını ve dışarıya karşı korunması görevini üstlenir. Besin içerikleri ve görevleri açısından fındık, fıstık, ceviz, badem, mısır, susam, zeytin gibi gıdalarda yağ miktarı oldukça yüksektir.

Vitaminler, karbonhidrat, yağ ve proteinlerin görevini yapması için vitaminlere ihtiyaç duyulur. Vücut içerisinde düzenleyici görev üstlenir. Vücudu hastalıklardan koruması, sağlıklı kalınması ve gerekli şekilde bedenin büyümesi için gereklidirler. Vitaminlerin A, B, C, D, E ve K çeşitleri bulunur. Besin içerikleri ve görevleri açısından karaciğer, yumurta sarısı, et, domates, süt ürünleri, havuç, balık, koyu yeşil sebzeler tüketilmesi ile vücuda girer. Gece körlüğünü giderir. Sindirim içerisinde ve organlar ile sinirlerin görevlerinin düzenlenmesini sağlar. Sinir iltihaplanması, çeşitli deri hastalıklarını içeriğinde bulunan maddelerle yok eder. Ayrıca meyve ve sebzeler, soğan, çilek, turunçgiller, patates, domates tüketilmesi bedenin direncini artırır. Kemiklerin ve dişlerin güçlenmesine yardım eder. İçeriği ve görevleri açısından kemik hasarının giderilmesini sağlayarak vücudun gerekli takviyesini destekler.
" } ] }