{ "title": "Başın Görevleri", "image": "https://www.gorev.gen.tr/images/Basin-Gorevleri-99644.jpg", "date": "20.01.2024 07:38:45", "author": "dudu yıldız", "article": [ { "article": "Başın görevleri, Baş vücudumuzun ana parçalarından bir tanesidir. İnsan vücudu üç ana bölümden oluşur. Merkezi sinir sistemi içerisinde en büyük bölüm beyindir ve başımızın içerisinde yerini alır. Birinci bölüm baş olarak tanımlanırken, vücudunun yönetilmesine sağlayan beyin bölümü başının içerisinde bulunan kafatası içerisinde yer alır. Ayrıca başın içerisinde burun, göz, kulak, ağız, tat ve diğer hücreler duyu organları, beyincik bölümü başta yerini alır. Vücudun başa bağlanması için boyun bölümü ile bağlanması sayesinde vücut bütünlüğü sağlanır.

Başın görevleri nelerdir?

Boyun sayesinde başın görevlerinin vücuda iletilmesi sağlanır. Kafatası ismi verilen beyni çevreleyen güçlü korunmalı yapımı ile kendini korumaya alır. Başın içerisinde bulunan sekiz farklı kemikten oluşur. Kemiklerin kendine özgü birleşimleri ile girintili çıkıntılı bir yapıda yer alır. Oldukça sert ve güçlü yapıya sahip olan kemiklerin korunması, oluşabilecek hasarın önlenmesi ile beyinciği korumak için görev aldığı belirtilir. Başın görevleri içerisinde Kafatası kemikleri sayesinde beyin ve beyinciğin rahat çalışmasını sağlayarak burun, kulak, göz gibi vücut içerisinde başta bulunan duyu organların korunmasını sağlar.

Yüz iskelesi ve kafatası ile vücuda hareket komutunun gönderilmesi bu bölümden meydana gelir. Ağız ve burun sistemleri sayesinde gerekli olan besinlerin, oksijenin ve yaşamsal kaynak olan suyun bu bölümden girmesi görevlerindendir. Çene ve kafatası bölümü yüz kaslarıyla örtülmüştür. Beyinin görevleri içerisinde burada bulunan kaslar sayesinde çenenin oynatılması, gözlerin açıp kapatılması işlevi sağlanır. Ayrıca kaslar sayesinde yüz ifadelerinin değiştirilmesi, beyinden gönderilen sinyaller sayesinde oluşur.

Elastik kaslar sayesinde çiğneme hareketi sürecinde dilin çalışması sağlanır. Boyun bölümü baş ile bağlanırken bu bölüm kıkırdak yapıyla kaplıdır. Beyinden gelen komut ile konuşmayı sağlayan ses tellerini bu bölümde bulunur. Başın görevleri içerisinde göz etrafında bulunan küçücük gözyaşı bezleri sayesinde gözün korunması ve içerisindeki saydam tabakanın kendini muhafaza etmesini sağlar.
" } ] }