{ "title": "Atardamarın Görevi", "image": "https://www.gorev.gen.tr/images/Atardamarin-Gorevi-78629.bmp", "date": "20.01.2024 19:34:48", "author": "Emine Gümüş", "article": [ { "article": "Atardamarın görevi; atardamarlar vücudumuzda en ince noktaya kadar giden, organların ve dokuların kanlanmasını sağlayan belirli çapa sahip yapılardır. Vücudumuzda üç çeşit damar ağı vardır. Bunlar; atardamar, toplardamar ve kılcal damardır. Atardamarlar görevi gereği vücudumuzu bir örümcek ağı gibi sarmıştır. Atardamarlar kasılıp gevşeme hareketi yapar. Bu sayede içindeki kan, organlara hareket ederek gitmektedir.

Atardamarın görevi nedir?

Atardamarın görevi arasında en önemlisi temiz kanı kalpten almak ve organlara taşımaktır. Atardamarların sorunsuz çalışması hayati önem taşır. Atardamarların içindeki kanda bol oksijen bulunur. Bu oksijen organlara taşınır ve organlar sağlıklı olmasını sağlar.

Atardamar kalpten çıkar vücudumuza dağılırken çapları daralır. En geniş çapa sahip damarlar kalpten çıkanlardır. En geniş çaplı atardamar aort atardamarıdır. Aort atardamarı kalpten çıkar ve beyine çıkar. Hayati öneme sahiptir. Her insanda bir tane olur. Kesilmesi ya da yırtılması durumunda ölüm gerçekleşir.

Akciğer atardamarı diğerlerinden farklı olarak kirli kan taşır. Kalbin sağ karıncığından çıkar ve kirli kanı akciğere götürür. Kanın temizlenmesini sağlar.
" } ] }