{ "title": "Asliye Hukuk Mahkemesi Görevleri", "image": "https://www.gorev.gen.tr/images/Asliye-Hukuk-Mahkemesi-Gorevleri-11752.jpg", "date": "20.01.2024 15:33:20", "author": "Selen Karadeniz", "article": [ { "article": "Asliye hukuk mahkemesi görevleri, hukuk sistemimizde mahkemelerin görevleri sadece kanunla düzenlenmektedir. Mahkemelerin görevi ise hangi tür uyuşmazlığa yani davaların hangi mahkemede görüleceğinin belirlenmesidir. Asliye hukuk mahkemesi görevleri de 6100 sy. HMK md. 2'de belirlenmiştir. Buna göre; davaya konu olan değer ve miktara bakılmadan mal varlığı haklarını kapsayan davalar, şahıs varlığını ilgilendiren davalarda görevli olan mahkeme, kanunda aksine bir hüküm olmadıkça asliye hukuk mahkemesidir. Ayrıca aynı kanunda ya da diğer kanunlarda bunun aksine bir düzenleme bulunmuyorsa, asliye hukuk mahkemesi başka dava ve işlerle de görevlidir.

Asliye hukuk mahkemeleri görevleri nelerdir?

İlgili kanun maddesine göre mal varlığı haklarını kapsayan davalarda müddeabihin değerine göre belirlenmiş görev kıstası belirlenmiştir. Buna göre değeri ne olursa olsun mal varlığına ilişkin olan davalar kanunda aksine bir hüküm olmadıkça asliye hukuk mahkemesinde görülür. Asliye hukuk mahkemesinde görülen davalar ise;
Asliye hukuk mahkemesinden gelen bir mahkeme tebligatınız olursa, mal varlığınız ya da şahıs varlığınızla ilgili olan bir davaya muhatapsınız demektir. Yasal savunmanızı, iddialarınızı 15 gün içinde yazılı şekilde mahkemeye bildirmeniz gerekmektedir. Bu süre içinde dava açma hakkınızda bulunmaktadır. Asliye hukuk mahkemesi görevleri belirttiğimiz gibi mal varlığı ve şahıs varlığını kapsayan davaları içerir.
" } ] }