Aşçının görevleri, günlük olarak kişilerin ihtiyaçları olan kahvaltı ve yemeklerini belirli düzen, titizlik, bilgi, beceri ve hijyen kuralları içerisinde hazırlayarak ortaya getiren kişidir. Genellikle yemek ihtiyaçlarımızı evlerimizden çok dışarılarda karşılamaktayız. İş hayatımızda, iş sonrası dışlarlar da tatillerde ve sair diğer günlük alanlarımızda yemek ihtiyacımızı giderirken aşçıların bilgilerine tecrübelerine ve hünerlerine ihtiyaç duyarak ihtiyacımızı gideririz. Aşçı görevlerini yam yapmaksızın ihmal ederse ve tertip içerisinde yerine getiremez ise kişilerin hem güvenini kaybetmiş olur hemden can sağlığıyla oynamış olur.
Aşçının görevleri nelerdir?
Yemek yapmakla sorumlu ve yapılan yemeğin kontrolünü düzenleyen kişidir.
Yemeklerin hatırlanışlarındaki kullanılacak malzemelerin tamamının hazır olmasını ve taze olmasını kontrol eder.
Yemek yapımında ve mutfakta bulunan bütün araç gereçlerin temizliğini yapar veya yaptırarak hijyeni sağlar.
Mutfakta çalışacak olan personellerin görevlerini belirler ve kontrol eder.
Mutfağın içerisinde oluşabilecek iş kazalarına karşı önlem alarak güvenliğini sağlar.
Belirli dönemlerde ve zaman aralığından menü çalışması yapmak.
Menüleri kontrol edere menü boşluğu bulunacak durumlarda telafi edilecek yemekler sunuma hazır tutmak.
Yağlı yemeklerde kullanılacak yağın sağlık açısından kontrolünü yapmak ve uygunsuz durumda kullanmamak.
Zamanında tüketilmeyen yemeklerin bir daha kullanılmaması için imhasını yapar.
Bir sonraki gün ve öğünlerde yapılacak yemeklerin önceden malzemesi ayarlayarak hazır halde bulundurur.