{ "title": "Akciğerin Görevi", "image": "https://www.gorev.gen.tr/images/Akcigerin-Gorevi-38124.jpg", "date": "21.01.2024 19:07:23", "author": "ufuk engin kulak", "article": [ { "article": "
Akciğerin Görevleri; Akciğer, kaburga kafesinin hemen altında, diyaframın üstünde bulunan doku torbalarıdır. Akciğerler vücuttaki en büyük organlardan biridir. Vücudun solunum sistemi ve atık yönetiminin önemli bir parçasını oluşturmaktadır. Vücutta iki akciğer bulunur. Bunlardan birisi göğüs boşluğunun sol tarafında, diğeri ise sağ tarafında bulunur. Sağ akciğer üç bölüme ve loba ayrılırken, sol akciğer, iki lob içerir. Her iki akciğer de akciğerleri göğüs boşluğuna tutturan, iki katmanlı zar tabakası ile çevrilidir. Akciğerlerin boyutu kişiye göre değişiklik gösterir. Sağ akciğer, sol akciğerden biraz daha geniştir ancak aynı zamanda biraz daha kısadır.

Akciğerler, vücudumuzda göğüs kafesimiz tarafından korunan ve göğüs boşluğumuzda bulunan vücudun önemli organlarından biridir. Akciğerin yapısı süngerimsi bir yapıdadır. Sağ akciğerin ağırlığı yaklaşık 700 gr civarınde iken, sol akciğerin ağırlığı yaklaşık 600 grdır.

Akciğer Ne İşe Yarar Görevi Nedir?

Akciğer, vücuda ağız ve burun yolu ile giren oksijeni alarak, bu oksijen yardımı ile vücuttaki kirli kanı temizleyerek, temiz kan haline getirir. Akciğerin temel görevi budur. Akciğerin bir diğer görevi ise ses oluşumunda en önemli organ olmasıdır. Akciğerler vücuttaki en büyük organlardan birisidir. Akciğerin görevleri, oksijen almamızı, karbondioksitten kurtulmamızı ve konuşmamızı sağlamasıdır. Akciğerler körük gibidir, genişledikçe vücuda hava çekerler. Sıkıştıklarında ise vücudun ürettiği bir atık gaz olan karbondioksiti dışarı atarlar. Akciğerler, havayı içeri ve dışarı pompalayacak kaslara sahip değildirler. Diyafram ve göğüs kafesinin aslında akciğerleri pompaladıklarını söylemek daha doğru olacaktır. Bir kişi nefes almaya başladığında, hava boğazdan aşağıya ve nefes borusu olarak bilinen trakeaya gider. Trakea, bronş boruları olarak adlandırılan daha küçük pasajlara bölünür. En küçük dallara bronşiol denir ve her bronşiyalin alveol denilen hava kesesi bulunur. İnsan akciğerinde toplamda 480 milyon alveol vardır. Alveollerin duvarlarında birçok kılcal damar bulunur. Oksijen alveollerden kılcal damarlara ve kana geçer. Kalbe taşınır ve vücuttaki doku ve organlara pompalanır. Oksijen kan dolaşımına girdiğinde ise karbondioksit kandan alveollere geçer, bu işleme gaz değişimi adı verilir. Akciğerlerin kendilerini korumaları için özel bir yolları vardır. Mukus akciğerleri temizler, toz mikrop gibi istenmeyen malzemeleri dışarı atar.
" } ] }